Prodaja i kupovina kuće – neočekivane muke

Dobili smo brošure dizajnirane da vam kažu kako prodati i kupiti kuću. Ovaj članak govori o svim neočekivanim stvarima koje smo morali učiniti ili neočekivanim događajima koji su se dogodili da bi proces učinili složenijim nego što smo očekivali. Mnoge od ovih nepredviđenih štucanja “usput” proizašle su iz toga što smo prvi put prodali/kupci kuće. Oni su bili:

• Pristup e-pošti. Kada smo napustili stari dom, otkazao sam naš internet račun. Ono što to nisam znao značilo je da više ne mogu slati e-poštu koristeći adresu e-pošte koja je priložena tom provajderu. U to vrijeme smo živjeli sa mojom kćerkom koristeći njen Wi-Fi za pristup internetu. U početku sam mogao primati e-poštu, ali nisam mogao slati e-poštu. Mislili smo da postoji problem sa modemom. Saznao sam, tek slučajno, pravu situaciju kada sam razgovarao sa službenikom Telstre o procesu ponovnog povezivanja kada smo kupili naš novi dom. Zato sam koristio Gmail nalog.

• Osiguranje našeg doma, sadržaja i automobila. Ovo je postalo komplikovano pitanje. Savjetovano nam je da Kupovina osiguranje kuće i sadržaja traje do dana naseljavanja. To je bilo za očekivati. Nakon što je kuća prodata, potrebno je samo osigurati sadržaj. Međutim, tokom perioda naseljavanja, oslobodili smo se namještaja, alata i drugih predmeta za koje smo smatrali da nam neće trebati u našem novom domu. To je značilo da moramo ponovo procijeniti vrijednost našeg sadržaja. To smo i uradili.

• Osiguranje našeg sadržaja u skladištu. Otkrili smo da je osiguravajuća kuća naplatila istu naknadu za naš sadržaj kao da je sadržaj još uvijek bio u vašem domu prvi mjesec skladištenja. Nakon toga, naknada se skoro udvostručila. Također, bilo je mnogo pitanja koje je osiguravajuće društvo postavilo o skladištu prije nego što su pristali da nastave osiguranje naših sadržaja nakon što budu u skladištu.

• Osiguranje automobila. I ovo je imalo svoje mane. Kada smo se privremeno preselili u kuću naše kćerke, u drugom predgrađu, troškovi osiguranja su pali. Tako da smo dobili povrat novca. Veći bi povrat novca bio da su automobili garažirani, a ne parkirani na ulici. Kada smo se uselili u naš novi dom, troškovi osiguranja su ponovo porasli.

• Lična pošta. Pisao sam svakoj organizaciji i osobi koja nam je poslala poštu u vezi s našom novom poštanskom adresom, prije poravnanja. To je bio poštanski sandučić. Srećom, vrlo malo pisama je otišlo na našu staru adresu. Bili su za našeg mlađeg sina. Organizovali smo preusmjeravanje pošte na šest mjeseci kao dio aranžmana za poštanski sandučić. (Ta cijena preusmjeravanja je bila nula sa poštanskim sandučićem koji ste morali iznajmiti na minimalno godinu dana). Zaboravili smo da bi pošta mogla stići po njega. Dakle, morate navesti sve moguće primaoce pošte u vašem starom domu radi preusmjeravanja na vaš poštanski sandučić kao mjeru opreza. Pošto nismo znali koliko će nam vremena trebati da pronađemo dom, dogovorio sam rano u periodu nagodbe da iznajmim poštanski sandučić. Ovo je dalo organizacijama vremena da se prilagode našoj novoj poštanskoj adresi. Neke kompanije organiziraju svoju poštu sedmicama unaprijed. Dakle, ovo takođe znači da postoji potreba da se poštanski sandučić čuva nekoliko mjeseci nakon što se uselite u svoj novi dom. Čim imate obavezujući ugovor o svom novom domu, trebali biste poslati svoje nove kontakt podatke svima koji to trebaju znati. Pobrinite se da shvate da su vaša pošta i kućna adresa jedno te isto (ako je to slučaj).

• Izbor skladišnog prostora za naše sadržaje. Neki skladišni objekti su vezani za kompanije koje se bave uklanjanjem. Ovo je zgodno ako se skladišni prostor nalazi u području u kojem će se nalaziti vaš budući dom. Pogledali smo jedan takav objekat, ali smo utvrdili da je pristup do njega otežan zbog velikog protoka saobraćaja u blizini. Važno je da imate lak pristup jer ćete pronaći da u skladištu postoje stavke koje će vam iznenada zatrebati. Na kraju smo pronašli objekat koji je bio izvan glavne ceste na rubu mirnog prigradskog područja sa lakim pristupom i blizu mjesta gdje smo živjeli prije useljenja u naš novi dom.

• Odabir kompanije za uklanjanje. Ovo je bilo teško. Jedna kompanija koja je bila preporučena nije vratila naš upit putem svoje web stranice. Pa sam otišao na internet da dobijem neku ideju o troškovima. Napravio sam upit putem web stranice dizajnirane da vam omogući da dobijete te informacije. Ono što se dogodilo je da sam bio preplavljen gomilom mejlova od mnogih velikih i malih operatera sve dok nisam otkazao pretplatu. To mi je dalo dobru predstavu o troškovima i koje kompanije su osigurale vaš sadržaj dok su ga premještale. Na kraju smo išli sa velikom nacionalnom kompanijom sa dva čovjeka uprkos dodatnim troškovima.

• Odlučivanje o veličini ostave. Kompanije za skladištenje i uklanjači su predložili da bi sadržaj trokrevetne kuće otišao u prostoriju od tri kubna metra. Osjećao sam da, iako smo se riješili neželjenog namještaja i sadržaja, ostava od tri kubna metra nije dovoljno velika. Dogovorio sam mogućnost dodatne manje sobe. Moje sumnje su se pokazale tačnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *